Tafsir Al-Quran

Listen to Quran

Monday, May 3, 2010

Dunia Hanya Sementara .

Hadith :

Dari Ibnu Ibnu Umar r.a katanya: rasulullah S.A.W memegang bahuku lalu ia bersabda:” Dan adalah Ibnu Umar r.a berkata:”Jika engkau berada di waktu petang, maka janganlah engkau menunggu pagi; dan apabila engkau berada di waktu pagi, maka janganlah engkau menunggu petang. Dan gunakanlah dari sihat engkau bagi masa sakit engkau dan dari hidup engkau bagi masa mati engkau.
(al-Bukhari)
Huraian:

1. Dunia adalah tempat untuk manusia beramal dalam sekian waktu yang ditentukan dan bukanlah tempat untuk bermukim, bersenang-lenang sepanjang hayat kerana kedudukan seseorang itu di dunia ini adalah seperti pedagang atau pengembara yang akan pulang ke kampung halaman tempat asalnya iaitulah alam akhirat yang kekal abadi.

2. Untuk itu, tiap-tiap amal ada waktunya di mana apabila luputnya waktu sesuatu amal belum tentu waktu itu akan berulang kembali. Oleh itu orang yang mengerti nilai waktu akan menyedari bahawa waktu itu sebenarnya adalah umurnya yang jika habisnya suatu detik waktu maka berkuranglah jangka hayatnya dan berkurang pula tempoh amalnya. Selepas itu kekecewaan dan penyesalan tidak berguna lagi.

3. Oleh itu seseorang yang inginkan kebahagian yang kekal abadi hendaklah memelihara waktunya daripada terbuang dengan percuma atau sebelum tiba waktu yang menghalang seperti sibuk, sakit dan sebagainya.

Sumber : Jabatan Kemajuan Islam Malaysia

Aku tujukan soalan ini kepada semua umat islam di Malaysia adakah kita hayati maksud di atas ?kepada pemimpin merekalah yang harus memulakanya. Marilah kita berjuang ke jalan yang di redda oleh allah swt. Semoga kita mendapat kereddaanya di dunia dan juga akhirat amin….
nak mengharap umno dah lebih 50 th memimpin Negara, jawapan di tangan anda? Umno tak perlu ubah. Kami mahu anda rebah ya rebah……

No comments:

Post a Comment